Защита на населението За района Административни услуги Технически услуги
Столична община - район

Паметници на културата и Поклонически храмове

Паметници на културата:

Могилни Некрополи; /повечето унищожени сега/, като сред тях са:

Могилни Некрополи
  • 2 надгробни могили в м. „Чурешка махала”;
  • 7 тракийски надгробни могили - „Седемте могили” в северния край на квартал „Левски”. Едната е разкопана при строежа на бул. „Вл. Вазов” в 1983 г. oт К.Григорова от Музея за история на София. Други 3 днес са запазени в паркова среда в пространството между блоковете на жк „Левски Г”.
  • Римска вила - крайградско имение от ІІІ-нач. на V век (villa rustica) - в м. „Подуенско пладнище”, дн. кв. „Стефан Караджа” по дн. Улица „Гинци”. Открита е през 1966 г. при строеж на нови жилищни блокове. Комплекс от 6 жилищни и стопански сгради, задно с римска семейна гробница - засводен мавзолей от ІІІ век. В една от сградите е намерено монетно съкровище – гърне с над 250 римски сребърни монети (от Антонин Пий до Траян Деций), укрито при опасност по време на готското нашествие в Тракия в 250-251г.

Поклонически храмове:

Име Адрес Телефон

Църква „Свети Димитър”

ж.к. „Хаджи Димитър”, ул. „Васил Петлешков” № 70

02/840 18 30

Църква „Свети Димитър”

Църквата е построена през 1922 г. При бомбандировките над София е разрушена на 30.3.1944 г. През 1956 г. храмът е завършен в днешния му вид и е осветен от патриарх Кирил. Той е точно копие на храм „Св.Димитър” в Солун, но е с по-малки размери. Има два етажа и странични балкони към вътрешността на храма, които се поддържат от 12 колони. Има един Св.престол. Има притвор и кула извън храма, където е камбанарията. Централната част на църквата е изографисана от художника Николай Шелехов през 1967 г., а страничните балкони и двата параклиса в горната част са работа на Николай Ростовцев през 1971 г. В двора на храма се намира и параклис „Св.Димитър”, който е бил направен след разрушаването на църквата по време на бомбандировките и в него се е служило до построяването на новия храм. Малките параклиси в храма не са осветени.

Име Адрес Телефон

Православен храм „Света Богородица”

ж.к. „Суха река”, ул. „Черковна” - запад

02/846 54 59

Православен храм „Света Богородица””

Православният храм „Света Богородица” е построен през 1881-1882 с дарения от жителите на село Подуене и околните селища. Тя е кръстообразна, с 3 купола, двете отпред – слети. Строена е от слатинските майстори Мите, Стойко, Малин, Димитър, Божин, Тоте и Андон, за които напомня вградената високо на южната стена на църквата каменна плоча. Живописта е дело на самоковеца Иван Доспевски (син на Димитър Зограф), завършена 1889 г. Освещаването е станало лично от софийския митрополит Мелетий през 1883 г. През м. октомври 1912 г. Пейо Яворов, преди да замине за фронта в Македония, се венчава за своята любима Лора Каравелова. През 2007г. тържествено е отбелязана и 125-годишнината от построяването на храма.

Име Адрес Телефон

Параклис „Св.Георги”

ж.к. „Суха река”, Спортен комплекс Герена

02/846 54 59

Параклис „Св.Георги”

Параклисът е построен по повод 60-годишнината от рождението на легендата на „сините” Георги Аспарухов - Гунди от фондация „Левски спорт” заедно със спортния и с футболния клуб на „сините” .

Храм „Св. Ап. Йоан Богослов”

Храм „Св. Ап. Йоан Богослов” – жк „Левски Г”. Строежът на храма е завършен през пролетта на 2009г. с дарения от обществеността на район „Подуяне”.