Защита на населението За района Административни услуги Технически услуги
Столична община - район

Читалища

Име Адрес Телефон

Читалище „Васил Левски”

бул. „Ботевградско шосе” № 50

02/945 55 87

На 13 май 1928 година в сградата на ул. „Орханийска” № 9 /сега „Ботевградско шосе”/ стотина ентусиазирани младежи решават да основат читалище в квартал „Подуяне”. За негов патрон избират Апостола на свободата - Васил Левски. Така в един от крайните квартали на София е зaпалeно ново огнище на просвещението. Днес читалището разполага със самостоятелна сграда със салон, две библиотеки и две детски школи по изкуствата.

Име Адрес Телефон

Читалище „Възраждане”

ул. „Подуенска” № 1а

02/846 75 59

Читалището е създадено на 03.06.1928 г. Първоначално разполага с една стая в къщата на сем. Маджарови на ул. „Подуенска” № 6 и с 30 дарени книги. Днешната сградата е построена в края на 60-те години на миналия век и се намира все още на ул. „Подуянска” в непосредствена близост до църквата „Св. Богородица”. Разполага с Голям салон със сцена и 200 места, в който се представят продукциите и концертите на школите и съставите на читалището.Библиотеката разполага с 19 000 тома литература - художествена, справочна, ученически помагала, литература изучавана в училище и др. В библиотеката са инсталирани за читателите компютър, скенер и лазарен принтер. Има интернет за всички, които ползват услугите на мрежата.Освен голям салон, читалището разполага и с малък салон за репетиции на танцовите школи и състави и три по-малки зали за осъществяване на останалите дейности.Всички художествени ръководители и преподаватели са висококвалифицирани и всеотдайни в своята работа.Читалището е издало книгата „История на Подуяне” - от древността до наши дни. Читалището разполага с:детски танцов състав за народни танци,студио за класически балет,клуб за спортни и латино танци,студио за модерен балет,театрално студио,школа за изобразително изкуство,музикална школа - класове по пиaно и китара,кино - фото клуб,школа по английски език,балетна група „Кой е по-по-най”,детска група „От 3 до 5”,/занимава децата всеки ден от 8.30 до 12.30 часа/,курсове по Български език и литература и математика за седмокласници и студио за народно пеене.

Уеб сайт на Читалище „Възраждане”

Име Адрес Телефон

Читалище „Неофит Бозвели”

ул. „Дряновски манастир” № 12

02/ 847 19 48

За патрон на читалището е избиран Неофит Бозвели - български възрожденец и основоположник на черковно националната борба на българския народ.Читалището предлага:школа по Английски език , пиано,китара,театрална школа,народни танци – деца и възрастни,модерен балет,поп, рок пеене и куклен театър – всяка събота и неделя от 11:00.

Име Адрес Телефон

Читалище „Стефан Караджа”

ул. „Гинци” №11

02/945 28 02

Читалище Стефан Караджа е действащо читалище, регистрирано под номер 1228 в Министерство на Културата на Република България. Читалището разполага с: хор „Млади сърца” , поетичен клуб „Рада” , школа по пиано , школа по модерен балет,школа по изобразително изкуство,школа по английски език, каланетика , клуб по авиомоделизъм . Библиотеката разполага с 12 000 тома.

Име Адрес Телефон

Читалище „Иван Вазов – 1912”

ул. „Макгахан” №42

02/945 65 62

Читалище Иван Вазов 1912 е действащо читалище, регистрирано под номер 807 в Министерство на Културата на Република България. Читалището предлага : школа за народни танци,школа по английски език и школа по руски език Библиотеката разполага с 20 723 тома.